Home » D:News » Consumul de carne roşie amplifică riscul de a suferi de diabet

Consumul de carne roşie amplifică riscul de a suferi de diabet

Consumul de carne roşie amplifică riscul de a suferi de diabet
Publicat: 15.08.2011
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Şcoala Harvard de Sănătate Publică au descoperit o legătură strânsă între consumul de carne roşie şi creşterea riscului de a suferi de diabet zaharat de tip 2. Studiul a demonstrat de asemenea că înlocuirea cărnii roşii cu proteine mai sănătoase (grăsimi lactate, nuci, cereale integrale) poate reduce semnificativ acest risc.

Cercetarea a fost condusă de An Pan, Frank Hu şi colegii acestora şi a analizat răspunsurile din chestionarele care au fost completate de 37.083 de bărbaţi de-a lungul unei cercetări ce a durat 20 de ani, 79.570 de femei ce au participat la un studiu de-a lungul a 28 de ani şi 87.504 de femei ce au fost chestionate pe parcursul a 14 ani de studii.

De asemenea au combinat datele unor noi studii cu cele ale unor studii existente ce includeau un total de 442.101 participanţi, dintre care 28.228 au dezvoltat diabet zaharat de tip 2.

După ce au fost luaţi în calcul indicele de masă corporală şi alţi factori de risc provocaţi de stilul de viaţă şi de dietă, cercetătorii au descoperit că servirea zilnică a unei cantităţi de 100 de grame de carne roşie neprocesată a fost asociată cu o creştere cu 19% a riscului de dezvoltare a diabetului de tip 2. De asemenea, s-a descoperit că un consum zilnic de 50 de grame de carne roşie procesată (de exemplu un hot dog, un cârnat, bacon) a fost asociat cu o creştere mai mare de 51% de dezvoltare a riscului.

Cercetătorii au descoperit că, pentru o persoană care serveşte zilnic carne roşie, substituirea acesteia cu o porţie de alune a fost asociată cu o scăderea a riscului de apariţie a diabetului cu 21%, iar substituirea cu grăsimile lactate reduce riscul cu 23%.

Cercetătorii recomandă reducerea consumului de carne roşie procesată, care are în general un nivel ridicat al sodiului şi al nitriţilor, dar şi cel al cărnii roşii neprocesate.

La nivel global, diabetul a atins un nivel epidemic, afectând aproximativ 350 de milioane de adulţi. Majoritatea prezintă diabet zaharat de tip 2, cel mai adesea legat de obezitate, inactivitate fizică şi dietă nesănătoasă.

Studii anterioare au demonstrat că servirea cărnii roşii procesate duce la creşterea riscului de apariţie a diabetului de tip 2. Însă despre carnea roşie neprocesată nu existau date concrete. Un alt studiu realizat în 2010 a subliniat legătura dintre consumul de carne roşie neprocesată şi riscul crescut de apariţie a bolilor de inimă, condiţii strâns legate de dezvoltarea diabetului.

Acest nou studiu este cel mai mare din această categorie şi are în vedere ambele tipuri de carne roşie, procesată şi neprocesată, care au legătură cu riscul crescut de apariţie a diabetului de tip 2. În plus, aceasta este prima cercetare care calculează scăderea riscului în cazul în care carnea roşie este substituită cu alte alimente care au proteine mai sănătoase.

Sursa: Eurekalert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată în competiție olimpică?
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată în competiție ...
Un exemplar dintr-o specie demult dispărută, descoperit în permafrostul siberian
Un exemplar dintr-o specie demult dispărută, descoperit în permafrostul siberian
Ce se întâmplă cu Voyager 1? Sonda interstelară a activat un instrument nemaifolosit de peste 40 de ani
Ce se întâmplă cu Voyager 1? Sonda interstelară a activat un instrument nemaifolosit de peste 40 de ani
Celulele stem crescute în spațiu au un avantaj surpriză
Celulele stem crescute în spațiu au un avantaj surpriză
Ce ar fi fost un sunet misterios auzit în apele Antarcticii în anii ’60?
Ce ar fi fost un sunet misterios auzit în apele Antarcticii în anii ’60?
Cercetătorii au reușit să recreeze sunetele dinozaurilor
Cercetătorii au reușit să recreeze sunetele dinozaurilor
Harry Gregson-Williams: Moștenirea sonoră din Gladiator, continuată. Prieten și ucenic al lui Hans Zimmer
Harry Gregson-Williams: Moștenirea sonoră din Gladiator, continuată. Prieten și ucenic al lui Hans Zimmer
Secretul ochilor în picturile lui Amedeo Modigliani. „Atunci când îți voi cunoaște sufletul, îți voi picta ochii”
Secretul ochilor în picturile lui Amedeo Modigliani. „Atunci când îți voi cunoaște sufletul, îți voi picta ochii”
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?
Test de cultură generală. De ce sportivii poartă numere pe tricou?
Test de cultură generală. De ce sportivii poartă numere pe tricou?
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?
O structură subacvatică de mari dimensiuni, similară unui vulcan, găsită în largul statului Alaska
O structură subacvatică de mari dimensiuni, similară unui vulcan, găsită în largul statului Alaska
Savantul român care a salvat mii de vieţi prin „Marea experienţă românească”
Savantul român care a salvat mii de vieţi prin „Marea experienţă românească”
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini bani
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini bani
Două țări și-au unit forțele comerciale și vor să cucerească Europa
Două țări și-au unit forțele comerciale și vor să cucerească Europa
Cum va fi vremea până la Crăciun? Meteorologii au anunțat ce temperaturi vom avea
Cum va fi vremea până la Crăciun? Meteorologii au anunțat ce temperaturi vom avea